6 reaktioner på ”Äganderätt och björninvasioner

 1. Tack för ännu en intressant obs-essä. Jag tycker att du i den här essän ringar in delar av de allra viktigaste grundstrukturerna för att underhålla ett välfungerande samhälle. Jag håller med om att rättigheterna som är förknippade med äganderätt och nyttjanderätt är viktiga att fundera över för att vi ska hitta en balans som gynnar alla i ett brett perspektiv. Dessa delar borde diskuteras kontinuerligt av samma anledning som att förutsättningarna för demokratin borde diskuteras och hållas levande kontinuerligt. Vi har allt för ofta en tendens att likställa äganderätt med nyttjanderätt. Alla tillgångar som har en dimension av gemensamt nyttjande borde diskuteras mot denna bakgrund och utifrån sina egna förutsättningar. Jag tänker förutom på på den uppenbara tillgången mark, även på samhällsviktiga tillgångar som vårt gemensamma penningsystem, eller varför inte flytande/flödande tillgångar som ren luft och rent vatten?
  Julian Pratt har skrivit en bok som beskriver praktiska ekonomiska lösningar på dessa frågor ”Stewardship economy” som bygger vidare på Henry George banbrytande klassiker ”Progress and poverty” inom detta området. Om du inte redan känner till dem så vill jag tipsa. Skulle vara roligt att höra framtida essäer om dessa mer lösningsinriktade böcker. Peter Barnes ”Capitalism 3.0” kan också vara läsvärd i sammanhanget. Du är säkert redan insatt i allt detta men jag fick lust att skriva av mig och visa min uppskattning. Tack för det upplysningsarbete som du ägnar dig åt!

  Gilla

  • Tack för dessa boktips! Jag har inte oläst någon av dem men blir nyfiken och ska kika. Öht vill jag läsa mer just lösningsinriktade böcker. Gillar t ex George Monbiot som skribent just för att han pekar ut möjliga vägar framåt.

   Gilla

 2. Skulle vara roligt om du läste min bok Ägandet av himmel, hav, skog och bygd. Klimatet och demokratin kräver en ny ägandefilosofi. Jag skickar gärna ett ex. Gillar också George Monbiot. Han varit en inspirationskälla för mig och citeras faktiskt i boken.

  Gilla

   • Ge mig din postadress så skickar jag den. Tror verkligen den skulle intressera dig efter att ha hört dig. Ägandet måste förändras och förståelsen fördjupas, så boken behöver verkligen nå ut mer än vad den gör idag. Vänligen Lasse

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s