Mina stränder äts upp av mänsklig dumhet

En varm sommardag sitter jag med fötterna i vattnet och tänker på andning. Ett par gånger om dygnet drar sig vattnet undan för att sedan stiga igen. Ebb och flod. Den antike grekiske tänkaren Apollonios från Tyana menade att tidvattnet kom sig av att hav och land var delar av en levande varelse vars andetag orsakade variationerna. Idag vet vi förstås att den långsamma rytmiska rörelsen hänger samman med gravitation från solen och månen. Men bilden av en enorm varelses långsamma respiration är svår att släppa när man väl fått upp den för sin inre syn. (…)

I OBS i P1 idag. Läs/lyssna på hela essän här.

2 reaktioner på ”Mina stränder äts upp av mänsklig dumhet

    • Hej Lars, och tack för din information, som ju är helt korrekt. Brytpunkten där havsnivåhöjningen överstiger landhöjningen har ännu inte inträffat på våra breddgrader. Jag har redan fått detta påpekat för mig av en annan lyssnare (i lite vänligare ton än din :-)) och har tagit kontakt med OBS-redaktionen för att göra en rättelse på deras hemsida. Men jag blir lite konfunderad över din inställning till IPCC:s beräkningar. Till skillnad från dig tror jag nämligen att de bygger på stor kunskap och inhämtande av enorma mängder data och forskning. Och enligt deras beräkningar kommer havsnivån på våra breddgrader att stiga med runt en meter om vi fortsätter med våra växthusgasutsläpp i nuvarande takt (och utsläppstakten takten ökar dessvärre så ännu större höjningar är tyvärr möjliga). Klimathoten är högst verkliga, och knappast någon ”visklek”. Det där med att vara vis genom att inte låta sig störas av verkligheten kanske gäller även dig själv?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s