Orden spelar roll

Terrorist eller frihetskämpe? Skatter eller skattetryck? Kvinna eller käring? Vårt val av ord säger mycket om vilken inställning vi har till frågan vi diskuterar och med ordens valörer styr vi bilden vi ger.

 Om ordvalens betydelse har Lars Henriksson skrivit en bra krönika i GP idag. Mer specifikt handlar det om missbruket av ordet utanförskap, och om hur många av dem som påstås befinna sig i utanförskap i själva verket måste anses befinna sig i ett innanförskap. Detta innanförskap består av vårt sociala trygghetssystem, som nu monteras ner för att folk ska slippa ”hamna i utanförskap”. Vad ska man då kalla det tillstånd man hamnar i när man faller ur trygghetssystemet – är man då ”utanför utanförskapet”, kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s