Det är rätt att slå barn – tydligen.

Vilket hyckleri som pågår i detta land när det gäller barns rättigheter! Jag har precis sett Dokument inifrån: ”Hon ville ju inte lyda”, om hur barnmisshandeln är på väg tillbaka, och hur rättsystemet tycks anse att det i stort sett är okej att slåss – bara det är en vuxen som slår och ett barn som blir slaget!

Man kan, och bör, fråga sig vad det är i samhällsklimatet just nu som gör regler, ordning och reda, gränssättning och lydnad till populära begrepp att svänga sig med när man pratar om barn och unga. De människor som har makt att påverka politik och samhällsdebatt på barnområdet bör fråga sig vilket ansvar de har för att anmälningarna om barnmisshandel ökar idag. För det är onekligen ett hårdnande samhälle som växer fram för barnen, och det kommer inte av sig självt. Vi idag har en sittande skolminister som i TV-sänd debatt försvarar barnmisshandel, utan att det blir ramaskri, eller ens debatt alls. Det är ganska talande för hur lång väg vi har kvar att gå när det gäller barns rättigheter. Och just nu tycks det alltså gå åt fel håll, inte bara i skolans värld utan också inom rättssystemet.

 Offren, de misshandlade barnen, skuldbeläggs, och allt som på något vis skulle kunna räknas som uppstudsighet från barnet, före misshandeln, räknas som förmildrande omständighet när våldsutövaren ställs inför rätta. Knytnävsslag, slag med tillhyggen, sparkar, allt går att förklara med att barnet ”provocerat”. Det är mycket svårt att föreställa sig samma resonemang om något givit sig på en arbetskamrat med knytnävarna. ”Han kallade mig för idiot så jag tyckte det var dags att sätta gränser genom att klippa till honom med knytnäven i ansiktet ett par gånger.”

Själv blir jag tokig av allt idiotsnack om gränssättning, som utgår från att allt man behöver göra är att hota med (och vid fortsatt olydnad verkställa) straff för att det ska bli bra människor av barn. Att med våld försöka lära barn att uppföra sig har framför allt en effekt på barnen: de lär sig att det är rätt för dem med övertaget att ge sig på dem som är svagare.

Var kommer allt detta förakt för barn ifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s