I morgon gifter sig Victoria Bernadotte

… vilket väl ingen kunnat missa. Men trots den massiva marknadsföringen av hennes bröllop (medietäckning värd någon miljard eller så) så sjunker stödet för monarkin. Månne undersåtarna tillsist fått en överdos? Man kan hur som helst undra varför medierna lassat på med bara mer och mer bevakning trots tydliga tecken på att intresset är ganska ljumt. Tydligare än så här blir sällan det faktum att medier faktiskt inte styrs av allmänintresset utan i stället skapar det. I detta fall emellertid förgäves.

Så absurd som hela bevakningen varit är det svårt att parodiera den men Åke Cato lyckas bra i sin blogg.

En sak som debatterats en hel del är att Victoria valt den amerikanska seden att hennes far ska överlämna henne i Storkyrkan. De flesta är negativa och det är även jag. Facebookgruppen Alla vi som tycker att Daniels mamma ska överlämna Daniel på bröllopet har nära 13 000 fans och jag är en av dem. Samtidigt kan jag inte annat än tycka att det är helt logiskt att kungen överlämnar Victoria – som illustration av hur det faktiskt ligger till – kungen ”äger” Victoria i det avseendet att han helt lagligt kan neka henne att gifta sig med vem hon vill.

Och eventuellt har han också gjort det – personer närmast Victoria har ju varit emot giftermålet, och det har glunkats om att det är kungen det handlar om. Att han nu leder in och överlämnar henne är alltså helt rimligt och en bra illustration av hur sakne sköts och av hur förlegad monarkin är som statsskick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s