RUT och julklappstips



I valrörelsen påstod regeringen att 5600 jobb skulle försvinna om Rut­-avdraget togs bort. Sanningen är att det inte finns någon statistik eller forskning som stödjer det eftersom ingen studerat frågan på allvar. Med tanke på vilka problem Anna Gavanas rapport Who cleans the welfare state? pekar på så kanske det vore dags för en större utvärdering av Rut-avdraget. Vad får vi egentligen för alla de pengar som går från vår gemensamma kassa till städbranschen? Vilka är det som drar nytta av tjänsterna, vilka är det som tillhandahåller dem – och till vilka mänskliga kostnader?

Två texter av mig har varit inne på GP:s kultursida i helgen. En krönika om RUT-avdraget (kan läsas i sin helhet här), samt julklappstips om barn- och ungdomsböcker.

Mina tips såg ut så här: 

I Vem är död? har fågels farfar dött och man får följa med på begravning och se hur både fågel och fågels pappa gråter. Döden finns med små barn hela tiden, i form av skalbaggar, flugor, maskar och andra småkryp som lägger sig och dör lite varhelst små barn har sina stråk och i denna bok avhandlas döden med både humor och respekt. Stina Wirsén är fenomenal på att gestalta känslor. Bilderbok för små barn.

Stina Wirsén

Vem är död

BonnierCarlsen

 Ännu en del har lagts till Per Gustavsson fantasifulla serie av böcker om prinsar och prinsessor som ställer könsroller på huvudet. I denna bok råkar en liten prins ut för alla prinsars värsta mardröm: han blir förtrollad till groda och hur än hans vänner klurar så lyckas de inte lösa förtrollningen. Som tur är finns hjälp att få av en rådig och pusskunnig prinsessa. Bilderbok för lite större barn.

Per Gustavsson

När prinsar bli förtrollade

Natur och kultur

Tyra rövas bort av en utomjording som för henne till planeten Klotus. Där är alla studsiga och skrattar hela tiden och ingen tänker själv för det gör Storgrubblaren åt en. Tyra går från betraktare till ifrågasättare och upprorsmakare. Ulf Stark har skrivit en galen och rolig bok med mörka undertoner om en värld där alla är tvångsmässigt glada, alltmedan planeten utarmas och invånarnas existens hotas. Kanske mest för barn i 7-9-årsåldern.

Ulf Stark

Tyra och Storgrubblaren

BonnierCarlsen

Hanna Demeters liv är både trist och svårt – tills hon en dag råkar få med sig Slumpens bok från en boklåda. Med den magiska boken äger man makten att förutspå och styra slumpen – om man är rätt person vill säga, och det är Hanna. Mystiska saker börja hända och Hanna får nya vänner men också nya problem. Slumpens bok är en spännande saga för alla åldrar, men kanske mest för 10-12-åringar.

Åsa Lind

Slumpens bok

Rabén & Sjögren

Sara Granérs speciella tecknarstil med ofta lite fyrkantiga och stirrande nalleliknande figurer och hennes absurda humor får mig alltid på gott humör. I Med vänlig hälsning avhandlas lite av varje och var och varannan ruta får man lust att göra en liten tavla av, till sig själv eller någon annan.

Passar bra till tonåringen som börjat ifrågasätta livet, universum och allting och som gillar att skratta åt eländet.

Sara Granér

Med vänlig hälsning

Galago



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s