Välskriven och skolnära reportagebok

 Det bubblar i den svenska skolan. Av frustration och problem men också av kreativitet och nytänkande. Och Emma Leijnse skildrar allt detta så bra i sin reportagebok Godkänt? Hon dyker ner i segregation, sjunkande provresultat, betygsinflation, sönderstressade lärare och skoltrötthet. Och dyker upp igen också med de hoppingivande guldkornen: skolor som vågar tänka och pröva nytt, som ser eleverna som de individer och samhällsvarelser de är och som klarar att lyfta sig själva i håret, utan extra pengar. Här finns berättelsen om Rotundaskolan i Västerås som aldrig ger läxor men ändå når resultat långt över medel och om den högpresterande Linnéskolan i Malmö där man tog emot en stor grupp elever från ett mer utsatt område – med mycket goda resultat. Några av de skolor som ”alla” inom skolvärlden vill se och lära av finns också med: Nossebro som gick från sämst till bäst med hjälp av specialpedagogik i alla klassrum och Ribbaskolan i Gränna där alla lärare själva forskar. Ett besök i Finland blir det också.

Emma Leijnse försöker förklara varför det har blivit som det blivit i den svenska skolan. Mycket handlar om ett skolsystem där eleverna glider isär: de svaga halkar efter när de starkare lämnar skolorna i socialt utsatta områden. Nivån i undervisningen sänks och positiva kamrateffekter uteblir. Och hon pekar på hur lärarnas arbetsbörda bara ökat och deras uppdrag blivit alltmer splittrat. Emma Leijnse blickar förutsättningslöst in i den svenska skolan och några enkla lösningar serveras inte. Hon fördjupar sig emellertid något i det som visar sig mest effektivt för att höja resultaten: den formativa bedömning som i motsats till betygen innebär utvecklad feedback under tiden som eleven lär, i stället för en sammanfattande siffra efteråt.

Godkänt? är en skolnära och väl genomförd skildring av vad som händer just nu inom svenskt utbildningsväsende.

Som recension i GP idag

2 reaktioner på ”Välskriven och skolnära reportagebok

  1. Uppskattas att du uppskattar Leijnses bok. Bland journalister är hon en av ytterst få som faktiskt verkar begripa en del av vilka villkor dagens skola verkar under. Hon är helt enkelt en av ytterst få icke-amatörer/icke-megafoner när det gäller att beskriva skolan utifrån, väldigt professionell helt enkelt.

    Gilla

  2. Håller helt med. När jag gjort research har jag ofta hamnat på hennes artiklar i Sydsvenskan och blivit glad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s