Mer om The act of killing

Jag kan inte riktigt släppa filmen jag såg, och samtalade om i tisdags på Doc Lounge, The act of Killing. I den låter regissören Joshua Oppenheimer ett antal indonesiska  bödlar filma scener som beskriver vad de gjort. I musikal- western- och gangsterstil visar de hur de mördade människor.

På filmens hemsida skriver regissören Oppenheimer klokt och resonerande om ondska och i intervjuer, t ex här, berättar han att filmens  huvudperson, bödeln Anwar Congo, blev en vän under inspelningen. Congo framstår också som bitvis väldigt sympatisk; en vanlig gammal man som lär sina barnbarn att vara snälla mot djur. Samtidigt tycker jag att risken för att filmen bidrar till demonisering av dem som begår grymma handlingar är farligt överhängande. De flesta andra av bödlarna förblir ganska entydigt ”onda”. Då blir det lätt att som betraktare avsvära sig sin egen potential att skada andra. Jag saknar sammanhanget i vilket det blev påbjudet att bete sig som Congo och hans likar gjorde. Risken är stor att många som ser den går därifrån med tanken att det är onda galningar som beter sig så, när i själva verket så gott som alla kan förmås att begå hemskheter mot andra.

Jag saknar också offrens perspektiv, i större utsträckning, och jag hade gärna sett att regissören Joshua Oppenheimer fick svara på frågan hur han ser på sitt eget ansvar för det lidande som hans filmande väcker till liv. Det blir nämligen uppenbart att några av dem som finns med i filmen mår oerhört dåligt av vad de utsätts för. Jag tänker exempelvis på den man som börjar minnas, och berätta om hur han som tolvåring tvingades begrava sin egen styvfar, och den kvinna som efter att, under minst sagt oordnade former, fått spela våldtäktsoffer, blir okontaktbar. Inser Oppenheimer att han faktiskt själv agerar okänsligt och  bidrar till andras plåga?

Filmen har vunnit många priser och fått mycket uppmärksamhet. Tydligen ska den visas i SVT 12 november. Jag hoppas att det i samband med att den visas sänds någon slags diskussion  och erbjuds ett större sammanhang att placera in den i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s