Nu har jag besökt tre skolor som alla når utmärkta kunskapsresultat.
Två av dem jobbar åldersblandat, två av dem jobbar stora delar av tiden i projekt, i alla tre är stora delar av undervisningen ämnesöverskridande. I alla tre har eleverna mycket stor möjlighet att göra egna val vad gäller tema, material, redovisningsform, arbetsformer mm. Och alla tre har en utvecklad elevdemokrati OCH lärardemokrati. Alla tre jobbar inkluderande med elever med särskilda behov. Och alla tre är statliga skolor (jag har varit i Spanien och Tyskland där skolorna sorteras under delstaterna).
Alla elever jag intervjuat (utvalda av mig, inte av skolorna) verkar tycka om sin skola, tycka om sina lärare och sin klass och tycka om att lära sig. När jag frågat dem vad som kan bli bättre har jag av de flesta fått svaret ”inget”. Någon svarade ”fler språk att välja mellan, en svarade ”folk behöver bli bättra på att sortera återvinning.” Inte i någon av skolorna har jag, trots att eleverna alltså har mycket stor frihet, sett elever lata sig, tvärtom, många sitter kvar för att jobba klart när det blir rast. Inte heller har jag sett elever lämnas vind för våg när de jobbar fritt. Lärarna är tydliga ledare i klassrummen i egenskap av att vara personer med kunskap och erfarenheter (och inte för att de har makt att slänga ut elever ur klassrummen eller sätta betyg). De är ständigt där som stöd och tillhandahållare av material att arbeta med eller för att berätta eller förklara saker. Eleverna är dessutom oerhört hjälpsamma mot varandra.
Och jag sa väl att de når bra kunskapsresultat också? Ja, just det. Det går alldeles utmärkt att kombinera goda kunskapsresultat med elevdemokrati, frihet för eleverna, grupparbeten, åldersblandning, ämnesöverskridade undervisning, trivsel, samhörighet, eget ansvar och jämlika relationer mellan elever och lärare. Ändå har många fått för sig att dessa saker står i motsatsförhållande till varandra. Varför?????
Frihet, aktivitet, eget ansvar, åldersblandning, jämlika relationer mellan elever och lärare, några av de undervisningsprinciper som Maria Montessori arbetade fram under första hälften av 1900-talet och som fortfarande utmärker montessoriskolor från förskola till högstadiet. Du är välkommen att ta kontakt med mig och kanske kan du följa med mig på studiebesök till en Montessoriskola? Där kan du se undervisning som fungerar och elever och lärare som trivs, även i Sverige!
GillaGilla
Tack för ditt erbjudande! Jo, jag vet så klart att det finns skolor i Sverige som jobbar på liknande sätt som dessa men jag tycker att det finns en viktig poäng i att visa att det inte bara är i Sverige som vi jobbar med förmågor, värderingar och social gemenskap i skolan. Sådant har ju ibland framställts som något slags svenskt ”flum” och då kan det ju behövas lite internationella utblickar.
GillaGilla
Tack för svaret! Håller helt med dig! Men vi behöver också peka på exempel som fungerar här hemma. Det finns så många bra lärare och skolor där det fungerar, men just nu kan man tro att det bara är rörigt överallt!
GillaGilla
Jag hoppas få möjlighet att fortsätta skriva om intressanta, välfungerande skolor både utomlands och härhemma så det är mycket möjligt att jag hör av mig till dig framöver!
GillaGilla
Roligt om du gör det tycker jag. Det du gör är viktigt!
GillaGilla