Slut på matchen – debatten om övergrepp i backspegeln

Det började med övergrepp i Köln och fortsatte med festivaler i Sverige. Några hävdade att det berodde på deras kultur. Andra svarade med att det snarare berodde på kön eftersom problemet inte var nytt. Då sa några att andra sagt att det BARA berodde på kön, och att kulturen inte hade någon betydelse. De hävdade också att andra sagt att kvinnoförtrycket i Sverige är lika illa som det i Saudiarabien (eller något annat muslimskt land långt borta). Andra försökte tala om att det hade de inte alls sagt, men fick veta att det hade de visst.

Sedan sa några att de inte fick diskutera kultur utan att bli kallade rasister. Andra försökte tala om att det fick de visst, men inte på vilka sätt som helst, för vissa sätt att diskutera kultur är just rasistiska. Samtidigt dök det upp en och annan som faktiskt hävdade att kultur inte spelar någon roll ALLS, vilket genast togs som intäkt för att alla som ville diskutera mer kön och mindre kultur tyckte likadant. Och de fick så klart massa medieutrymme – för det blir ju så kul med polariserade tokdebatter, ju. Många klick blir det.

Och så försökte ytterligare några nyansera med att säga att hallå, klass och utbildning spelar också roll och vi måste kunna prata om detta utifrån många parametrar och med forskning som underlag, men de fick inget genomslag, för nu handlade inte debatten längre om sexuella övergrepp utan om vem som kallat vem för vad, och i vilken ton de gjort det, och om de inte egentligen menade något helt annat än det de faktiskt sagt eller skrivit.

Vinnare blev som vanligt SD, och förlorare alla kvinnor och alla med annan etnisk eller kulturell bakgrund än svensk. Slut på matchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s