En auktoritär vind blåser över världen

Vilket samhälle vill vi att dagens elever ska vara med att forma? Det borde vi prata mycket mer om när vi diskuterar skolan. I denna text för DN gör jag ett försök att fördjupa skoldebatten lite.

 

Jag skriver bland annat:

”Precis som läroplanen stadgar att skolan ska lära unga att ifrågasätta slår den fast att skolan ska fostra; den ska förmedla demokratiska värderingar i såväl teori som praktik, fostra till rättskänsla, tolerans och generositet, förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och fostra till jämställdhet och solidaritet, bland mycket annat. Ändå förekommer det att även skoldebattörer som rimligen borde känna till läroplanen hävdar att skolan bara ska förmedla kunskap. Jag förmodar att de blandar ihop skolans faktiska uppdrag med hur de själva önskar att det vore. Hur det i så fall skulle gå till i praktiken att inte fostra får man emellertid aldrig veta. Att bara förmedla kunskap och inga värden är nämligen en helt omöjlig uppgift i ett socialt sammanhang. Där det finns mänskligt samspel finns det värderingar som kommer till uttryck – och snappas upp av de närvarande. En auktoritär lärare kan mycket väl vara duktig på att lära ut engelska, men samtidigt genom sitt arbetssätt förmedla värderingen att det är riktigt att den med rätten att bedöma och straffa ensam sitter på all makt. Är det en lärdom vi vill att unga ska ta med sig vidare i livet?

Det enda vi kan välja är om vår förmedling av värderingar ska ske genomtänkt eller tillåtas bli en slumpmässig bieffekt av saker vi gör för att uppnå andra mål.

(…)

En auktoritär vind blåser över världen. Idéer om hårdare straff, mer övervakning, fler regler och mer kontroll uppifrån ses som universalmedel för att åtgärda de flesta problem i samhället. Det här synsättet manifesteras också i synen på skolan. Men eleverna är vare sig hundar som ska dresseras eller datamaskiner som kan programmeras. De är levande, kännande individer, med egna tankar och behov. Vilken miljö tror vi bäst utvecklar dem på ett helhetligt sätt och får dem att må bra – och vilket samhälle vill vi att dessa människor ska vara med att forma? Det borde vara centrala frågor när vi nu går in i en valrörelse där många tävlar om att plocka billiga poäng på att vara mest fyrkantig och kallhamrad.”

4 reaktioner på ”En auktoritär vind blåser över världen

  1. Hej Eva-Lotta!
    Jag har just läst din intressanta text i DN. Lycka till med din bok, den är välbehövlig!
    Du skriver bland annat att set inte finns så mycket forskning i ämnet, så kag tänkte tipsa dig om min nyutkomna bok ”Skolämnet svenska. Om didaktik, demokrati och critical literacy”. Den bolen behandlar just den undervisning som du efterlyser och hur det kan ske i skolämnet svenska.
    Bästa hälsningar
    Gunilla Molloy

    Gilla

    • Bästa Leo

      Jag antar att ditt inlägg är ett fint sätt att försöka säga att jag nog inte vet vad jag pratar om. 🙂

      Under slutet av 90-talet arbetade jag som lärarvikarie under flera år, på kortare och några längre vikariat (som längst på samma skola från november till juni). Jag försökte redan då förhålla mig till undervisningen och eleverna på ungefär det sätt som jag beskrivit i texten (om jag lyckades får mina gamla elever utvärdera).

      Sedan dess har jag på olika vis sett till att lära mig mer om skolan. Sedan drygt tio år är det ett av mina huvudsakliga bevakningsområden som journalist. Jag har intervjuat säkert bortåt 150 personer som på olika vis arbetar med skola och utbildning: lärare, rektorer, forskare, en utbildningsminister, folk som arbetar på utbildningsföretag, etc. Plus en del människor som kan mycket om barns utveckling och mående. Jag har också läst mängder med forskning och rapporter om skola, utbildning, socialpsykologi, sociologi, utvecklingspsykologi mm. Så jag tror faktiskt att jag kan ett och annat om vad som är möjligt att göra i skolan och inte.

      Flera lärare har för övrigt hört av sig efter min artikel och tackat och sagt att precis såhär försöker de arbeta med sina elever. Så nog går det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s