Om näthat, arbetarklass och ett väldigt bra svar till Thente.

Tidigare i veckan skrev DN:s Jonas Thente en text där han förklarade näthatet med att manliga arbetare inte är tillräckligt lyssnade till. Jag tänker inte länka eftersom jag tycker den blivit tillräckligt delad som det är.

Jag såg många problem med hans text. Bland annat störde jag mig på att han ogenerat jämställer ”arbetare” med ”man” och ”fördomsfull och hotfull” med ”arbetarman”.

Thente har fått en hel del mothugg redan men det jag tycker varit vassast och klokast hittills är Marie Demkers, i gårdagens GP. Hon skriver  bland annat:

”Gruppen näthatare vill göra sin röst hörd, de vill bli lyssnade på och det har de alltid velat – samma personer skrev antagligen förr arga insändare och förde långa monologer på föreningsmöten. Och de blir lyssnade på. Men det räcker inte. De säger att ”vi” inte lyssnar – men de menar att ”vi” inte gör som de vill.

Och a propos bortsorterade ur debatten – när talade vi om kvinnliga pensionärer över 80 år? När talade vi om småbönder? När talade vi om unga mammor? En del grupper är så bortsorterade att de inte ens tycks existera, vare sig för Thente eller någon annan. Vår demokratis problem är att extrema röster – drivna av misogyni, homofobi, islamofobi, antisemitism och auktoritära värderingar – får oproportionellt stort utrymme i debatten.”

Läs den!

Generellt behöver vi i medierna och i politiken bli bättre på att lyssna på alla i vårt samhälle, men om folk inte kan framföra sina åsikter på ett anständigt vis så får de öva hemma på sin kammare tills de kan det. Det är ingen rättighet att bli lyssnad till om man ljuger, förvränger, kränker och hotar. Som jag ser det så är åtminstone en del av problematiken att alldeles för många män tycks tro det. Det får inte bli så att vi låter de som gapar högst och är mest skrämmande sätta agendan, och tycker synd om dem när de sedan också gapar om att de inte hörs tillräckligt.

6 reaktioner på ”Om näthat, arbetarklass och ett väldigt bra svar till Thente.

 1. Mest utrymme på t.ex Twitter tar sig redan ”etablerade” personer som du. Ni vet vad ni ska tycka och den tongivande debatten blir en svirr-svurr av likalydande åsikter. Denna PK-matta lägger sig tondövt över vanliga människors små försök.

  Gilla

 2. Jag har dålig koll på twitter eftersom jag inte är med där men vad jag förstått förekommer det alla sorters åsikter där. Liksom i stora forum som flashback, på facebook, i kommentarsfält och andra sociala medier. Jag har väldigt svårt att få syn på den där PK-eliten som så många är förtjusta i att hänvisa till. Det brukar ofta komma från människor som tycker att de ska få säga vad de vill utan att någon annan säger emot, eller som tycker sig kunna kräva att andra skapar viral spridning av just deras fantastiska åsikter.

  Gilla

   • Det där är ett idiotsätt att argumentera: ”Jag vet mer om dig än vad du vet själv, men jag tänker inte säga vad det är”.

    Om du har synpunkter på saker jag tycker eller skriver så var så god och sjung ut så ska jag gärna bemöta dig. Men påståenden om att jag tycker som jag tycker för att jag ingår i en ”PK-elit” och därför borde – ja vadå? – hålla tyst? – är en argumentslös människas sätt att försöka trycka till andra.

    Så vad är det för kultur jag ”simmar” i? Och vad är det alla är överens om i ”PK-eliten”? Något så läskigt som alla människors lika värde kanske? Eller kanske de mänskliga rättigheterna? Eller yttrandefrihet? Eller värdet av ett samtalsklimat där människor inte hotas av andra?

    Jag håller med om att de finns människor som är mer måna om att tycka rätt, utifrån värderingarna i den grupp de tillhör, än att tänka själva, men de finns överallt.

    Gilla

   • Du läser illa. Det jag menade var att vi alla är offer för våra kulturer, och subkulturer. Det är inte bra att ilskna till som du gör.
    Du vet inte vad PK_tankar innebär? Nu gör du dig onödigt dum.
    Att glida med nedströms, det är vad det är.

    Gilla

 3. Glida nedströms går att göra i många olika kulturer men du skulle väl knappast kalla någon för ”PK-elit” som seglade tryggt i mittfåran bland sverigedemokrater? Så det var väl att göra beskrivningen lite väl enkel för sig.

  Fint hördu, att du vet att jag är arg. Själv är du naturligtvis manligt lugn och balanserad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s