Riskkapital och skolor hör inte ihop. GP maj -10

Två riskkapitalbolag slåss just nu om att köpa Sveriges största utbildningsbolag. Academedia driver förskolor, grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning genom bland andra Vittra, Fenestra, Framtidsgymnasiet och IT-gymnasiet. Riskkapitalbolagen EQT och Providence är villiga att betala runt två miljarder kronor för att ta sig in på den svenska skolmarknaden. (Ordet ”skolmarknad” – klingar det inte väldigt fel i öronen?)

En artikel i magasinet Fokus förklarar att Providence köper företag ”med syftet att strukturera om, öka lönsamheten och därmed höja värdet”, för att sedan sälja dem vidare med vinst. Det är så riskkapitalbolag i gemen arbetar, men det är inte vilka företag som helst vi pratar om nu utan skolor; ­institutioner som är tänkta att ansvara för våra barns utveckling och på vars grund hela vårt samhälle vilar. Var det så här det var tänkt när den svenska friskolereformen genomfördes?

På sin hemsida skriver Academedia att de ”har en stabil finansiell ställning, vilket är en förutsättning för att driva trygga och framgångsrika skolor. […] Den vinst vi gör använder vi i första hand till att återinvestera i utveckling och tillväxt av verksamheterna.”

Hur går det ihop med att sälja verksamheten till ett riskkapital­bolag? Det är ju inte precis välgörenhet sådana sysslar med. Så vad innebär det att strukturera om en skolverksamhet för att öka vinsten? Vad kommer att hända när riskkapitalbolag vill se förbättrade resultat – i boksluten? Skolors investeringar görs lämpligen på lång sikt och deras värde mäts bäst i annat än pengar, medan riskkapital handlar om kortsiktiga och snabba ekonomiska vinster. Riskkapital och utbildning känns därför minst sagt som ett olämpligt giftermål. Att en av EQT:s delägare dessutom till e24.se sagt att han tror att de kan bidra till att ”förbättra pedagogiken” gör ju inte heller att saken känns bättre.

Vad gäller Providence kan magasinet Fokus berätta att deras bolags­ägande sköts via fonder i skatteparadiset Caymanöarna och journalisten Leif Holmkvist har försökt ställa frågor till både utbildningsdepartementet och Skolinspektionen men ingen vill ge några synpunkter alls på det lämpliga i att svenska skattefinansierade verksamheter genererar vins­ter åt internationella storbolag som placerar pengarna i skatteparadis. Skola som skola, pengar som pengar – eller? Det känns allt bättre att det är en kommunal skola min dotter börjar på i höst.

Eva-Lotta Hultén

En reaktion på ”Riskkapital och skolor hör inte ihop. GP maj -10

Lämna en kommentar