Tunnlar. Barnboksrecension i GP juli -08

Harry Potter gjorde fantasyn till allmängods. Plötsligt syntes alla från lågstadiebarn till lärare, politiker och folk som knappt läst en rad frivilligt med näsan nedkörd i en bok om den unge trollkarlen. Nu lanserar bokförlaget Tiden (som också ger ut Harry Potter) en ny bok från samma förläggare som upptäckte JK Rowling. Boken heter Tunnlar och är skriven av Roderick Gordon och Brian Williams. I Storbritannien har den förutspåtts att bli Harry Potters efterträdare och filmrättigheterna är redan sålda till Hollywood.

Will Burrows är fjorton år, lite mobbad i skolan och väldigt intresserad av arkeologiska utgrävningar som han företar sig ihop med sin far. När fadern försvinner tar Will upp sökandet efter honom tillsammans med sin vän Chester. De kommer snart något stort på spåren. I en kvarlämnad dagbok skriver dr Burrows om män med mystiskt utseende och underliga kläder och snart hittar Will och Chester en tunnel som fadern grävt i källaren. Tunneln är raserad men Chester och Will finner en annan väg ner i underjorden och därnere finns enorma tunnelsystem som är befolkade av både människor och andra varelser. Chester och Will blir snabbt tillfångatagna, torterade och förhörda men så plötsligt blir Will befriad – det visar sig att han har släktingar i underjorden.

Tunnlar är på många sätt en klassisk fantasyhistoria. Berättelsen består till stora delar av beskrivningar av hur huvudpersonerna förflyttar sig än hit och än dit med förföljarna i hasorna. Den renodlade ondskan finns representerad i styxarna – varelser som möjligen också de är människor – och som styr i underjorden. Huvudpersonen är en till en början svag och utsatt person som visar sig besitta oanade krafter och stort mod. Andra offrar sina liv för hans frihet men en av de personer han trodde stod honom nära visar sig naturligtvis vara hans borne fiende. En på flera vis ganska välanvänd story med andra ord. Personerna utvecklas ganska föga och kvinnoskildringarna är inte de fräschaste. Men med det sagt så är detta ändå en spännande och fartfylld berättelse och framgången är lätt att förstå. Det här är bra underhållning som man gärna sträckläser men som lämnar en utan särskilt mycket tankar efteråt.

Eva-Lotta Hultén

Roderick Gordon och Brian Williams

översättning: Marie-Louise Skeppholm

Tunnlar

Tiden