Om bara barnen skriver bra på prov så är allt bra?

Del två i Zarembas skolserie inne i DN idag.  Om läsförståelse. Och om att Skolverket borde läggas ner. Zaremba blandar anekdoter, intervjuer, fakta (ganska lite sådan) och eget tyckande ganska friskt. Han tycker bland annat att invandrarbarn inte har mer problem i skolan än svenskfödda barn och argumenterar sedan vidare som om detta vore en sanning. Och så tycker han att det är fräckt av Pedagogiska magasinet att ha en kritisk utgångspunkt när man granskar Haninge kommuns läsprogram – för barnen lär sig ju läsa så bra.

Kritiskt ifrågasättande är tydligen inte nödvändigt om bara barnen får höga resultat på prov. Men det kan ju vara möjligt att metoden fungerar utmärkt för att lära barn att läsa men samtidigt har avigsidor. (Som Lars H Gustafsson uppmanar föräldrar att fråga när de tipsas om olika uppfostringsmetoder: Den fungerar – men till vilket pris?).

Läroplanen är väldigt tydlig med att skolan inte bara ska lära barn att läsa, skriva, räkna och rabbla fakta utan också ifrågasätta, tänka kritiskt, samarbeta, vara kreativa och företagsamma, och mycket annat. Det är ju faktiskt fullt möjligt att en metod som funkar för att lära barn en sak samtidigt skadar andra förmågor som barn också ska få genom skolan. Men så långt verkar inte Zaremba ha tänkt. Kanske hann han inte med att läsa läroplanen innan han satte sig för att skriva om den svenska skolan.

 Nu vet inte jag om det finns anledning att kritisera Haninge eftersom jag inte satt mig in i exakt hur de arbetar men det finns definitivt anledning att kritisera Zarembas artiklar och hur han vinklar saker. Eftersom han gillar att provocera (denne journalistikens Lars Vilks) så blir det mesta svartvitt. Samtidigt instämmer jag i hans kritik av tron på att det inte spelar någon roll VAD barnen läser när de ska lära sig läsa – det gör det självklart. Och det är bra att han ställer sig på barnens sida och är tydlig med att det inte är dem det är fel på. Man får väl vara tacksam för åtminstone det, nu när en av Sveriges mest inflytelserika journalister ger sig till att ”granska” skolan.

Igår hade Skola och samhälle en bra kritik av Zarembas första reportage.

9 reaktioner på ”Om bara barnen skriver bra på prov så är allt bra?

  1. Tänkvärt inlägg som tar upp en del av det jag försökte formulera i ett eget inlägg. För det är ändå viktiga tankar som väcks av artikeln… Jag ser stora brister i hur vi undervisar i läsförståelse och läsförståelsestrategier. Speciellt när eleverna kommer upp i 4:an. Många elever skulle ha mycket större möjligheter att lyckas om vi arbetade mer språk- och kunskapsutvecklande högt upp i åldrarna.

    Läs gärna: http://nyisvenskaskolan.blogspot.com/2011/04/vilka-lyckas-och-vilka-ar-forlorarna-i.html

    Gilla

  2. Du skriver mycket klokt! Vad mycket bättre Zarembas text blivit om han närmat sig detta ämne med samma ödmjukhet som du.

    Gilla

  3. Är det inte en smula magstarkt att kalla en av svensk journalistiks mest hyllade för en ”journalistikens Lars Vilks”?

    Själv tyckte jag att Zarembas artiklar var utmärkta och jag ser fram emot resten av hans texter om skolan.

    Gilla

    • Om jag hade tyckt att det var FÖR magstarkt att kalla Zaremba för journalistikens Lars Vilks så hade jag inte gjort det. Men visst är det tillspetsat.

      Gilla

  4. Jag måste läsa din bloggpost fel för det jag ser är att ”det är kanske inte bra med de här (nygamla) metoderna som lär barnen läsa så mycket bättre än de gjorde innan”, underförstått ”vi borde nog gå tillbaks”.

    Gilla

  5. Ja, du läser väldigt fel.

    Det jag skrev var att metoder som funkar för att utveckla en förmåga mycket väl kan ha negativ påverkan på andra förmågor, som skolan enligt läroplanen också ska utveckla hos barnen.

    Med andra ord är det bra att granska ALLA metoder som används i skolan med kritisk blick. Detta tog jag upp apropå att Maciej Zaremba i sitt reportage uppenbarligen tycker att det är negativt att Pedagogiska magasinet granskar läsmetoderna i Haninge och inte bara okritiskt jublar för att barnen lär sig läsa bra.

    En drastisk jämförelse men tänk så här: du vill ha lugn och ro i klassrummet. Om man slår barnen i huvudet så att de svimmar av blir det lugn och ro. Men det kanske finns fler mål än lugn och ro – som inte mår jättebra av att barnen ligger avsvimmade. Då kanske vi får söka andra vägar till lugn och ro, även om avsvimmade barn fungerar på sitt lilla avgränsade vis.

    Gilla

Lämna en kommentar